субота, 6. септембар 2014.

Laboratorijski nalaz

Prva situacija sa kojom se susretnemo nakon dijagnoze Hašimota je tumačenje laboratorijskih rezultata. Tu naravno postoji puno varijacija na temu s obzirom da je i broj činioca funkcije veliki. Nekoliko glavnih parametra za prepoznavanje Hašimoto hipotireoze i za određivanje terapije su TSH, FT3, FT4, TPOAb i TgAb. (Referentne vrednosti su poslednji put menjane krajem 2013. godine.)

TSH
Thyroid Stimulating Hormone, odnosno hormon koji podstiče rad štitne žlezde. Kod prvih nalaza veoma je bitna vrednost ovog hormona, naročito u kombinaciji sa vrednostima ostalih navedenih hormona.
Ukoliko je vrednost TSH visoka (preko 4 mikro IU/ml) organizam daje znak da nema dovoljno hormona tiroidne (štitne) žlezde. Uobičajeno je ovo znak hipotireoze. "Hipo" ovde označava manjak tiroidnih hormona.
Niska vrednost TSH (manja od 0.5, čak i blizu 0) može imati više značenja. U zavisnosti od vrednosti drugih hormona ovo može ukazivati na hipertireozu, na problem sa hipofizom ili se može tumačiti kao dobar rezultat.
Kod ljudi koji uzimaju hormonsku terapiju, optimalne vrednosti su izmedju 0.5 i 2.

FT4
Free thyroxine, slobodni tiroksin. Ovo je osnovni hormon koji proizvodi štitna žlezda. "Slobodni" označava da je ovo količina nevezanog, slobodnog hormona. Hormon T4 služi kao transport tiroksina od štitne žlezde do jetre, gde se pretvara u T3, koji je aktivni oblik ovog hormona. T3 je hormon koji organizam koristi za svoje pravilno funkcionisanje.
Manjak ovog hormona ukazuje na hipotireozu. Manjak nije samo kada su hormoni ispod referentnih vrednosti, već i ako su u donjem delu dozvoljenog opsega.
Optimalne vrednosti su iznad polovine dozvoljenog opsega (za opseg 12-22 poml/l, to znači 17 i više).

FT3
Slobodni trijodtironin. Rezultati ovog hormona moraju se posmatrati u kombinaciji sa rezultatima FT4.
  • Nivo FT3 u gornjim granicama dozvoljenog, a FT4 u donjim, označava hipotireozu, bez obzira na vrednosti TSH. U ovom slučaju organizam intenzivno transformiše FT4 u FT3 koji je neophodan organizmu, a štitna žlezda ne proizvodi dovoljno FT4. U ovakvoj kombinaciji se dešava da pacijent nema izražene simptome ove bolesti. 
  • Manjak FT3 i manjak FT4 je jasna kombinacija hipotireoze.
  • Dovoljno FT4, a manjak FT3 može imati uzrok u nedovoljnoj konverziji FT4 u FT3. Razlog može biti loša jetra, manjak neophodnih minerala. 
  • FT3 u gornjim granicama i optimalni FT4, može biti dobar znak, no ukoliko i dalje postoje simptomi hipotireoze, uzrok može biti u preopterećenju adrenalnih žlezda i niskom kortizolu. U ovom slučaju organizam nije u stanju da upotrebi FT3 koji mu je dostupan u krvotoku. Potrebno je adrenalne žlezde dovesti u red. 
TPOAb
Thyroid Peroxidase antibody. Prisustvo ovih antitela je glavni pokazatelj Hašimoto tireoze. Ona ukazuju da imuni sistem uništava štitnu žlezdu i otuda je Hašimoto autoimuna bolest, a ne primarno bolest štitne žlezde. Ovde nema mnogo filozofije oko vrednosti. Vrednost treba da je bliska nuli. No, jednom kad se detektuju antitela, ona mogu da rastu, ali mogu i polako da opadaju kako se smanjuje upala.

TgAb
Tiroglobulinska antitela. Kao i kod TPOAb, ukazuju na autoimunu bolest.

Nakon dijagnostikovanja Hašimota, u narednim posetama endokrinolog gleda samo vrednosti TSH i FT4. Smatram da to ne može biti dovoljno ako je cilj izlečenje ili težnja istom. Neophodno je organizam posmatrati u celosti, a ukoliko se ignorišu vrednosti FT3, moguće je neuvideti dodatni problem. Zbog toga se često dešava da pacijent ima simptome hipotireoze iako endokrinolog smatra da ne treba menjati količinu terapije. To svakako može biti istina, ali je istina i da treba uraditi još nešto.

Нема коментара:

Постави коментар